
İnsanın başından ısınamadığı filmler vardır; işte, “Bana Şans Dile” de böyle bir film. Önce karakter isimlerinden başlayalım: Olay, “Ülkem Lisesi”’nde geçiyor. Başrol oyuncusunun adı “Bahadır Yurtseven” (Bahadır: Savaşlarda gücü ve yılmazlığıyla üstünlük kazanan veya yiğitlik gösteren kimse – Kaynak: TDK Sözlüğü). Edebiyat hocasının adı, “Yurdanur”. Bahadır’ın arkadaşlarından birinin adı “Türker” (tabii, bundan babasının asker olmasının da payı olabilir). Bu kadarı da tesadüf olamaz değil mi?
Kısaca hikâye: İçe kapanık, iletişimsiz, sakar lise öğrencisi Bahadır bir sabah uyandığında dünyayı değiştirmeye karar verir. O sabah okula giderken beline taktığı tabancayla sınıf arkadaşlarını rehin alarak korkulu anlar yaşatacak olan Bahadır, onlardan hayatları boyunca kendilerini en çok yaralayan anılarını anlatmalarını ister. Çağan Irmak’ın sinema kariyerindeki ilk filmi olan “Bana Şans Dile” ağırlıklı olarak aile içi şiddet, sevgisizlik ve iletişimsizlik üzerine kurulu.
Bunlar nasıl öğrenci?
Çağan Irmak’ın filmi özgün bir konuya sahip gibi görünse de, günümüz lise öğrenci hayatına uzak bir bakış ortaya koyuyor. (Evet, 1999’da Kartal Meslek Lisesi’nde silahlı bir öğrenci daha önce atıldığı okula gelerek biri öğretmen, iki kişiyi öldürmüştü. Ama oradaki motivasyon daha başkaydı: Alkollü şekilde okula gelen öğrenci, daha önce arkadaşlık ettiği kızı görmeye gelmiş ama reddedilince silaha sarılmıştı.) Ünlü bir VJ olan kız öğrenci (Başak Daşman’ın oynadığı Ayşegül), satanist bir öğrenci (Mert Akça’nın canlandırdığı Serkan) ve geceleri Taksim civarlarında erkek peşinde koşan bir erkek öğrenci… (Türker rolünde Berke Üzerek) Alt alta konunca, “Bunlar nasıl öğrenci?” diyor insan.
Oyunculuklara gelince, Bahadır’ı oynayan Rıza Kocaoğlu sinemadaki ilk başrolünü bu filmde üstleniyor. Performans olarak döküldüğü bölümler olsa da, umut verici yönleri de var. “Bana Şans Dile” ayrıca Çağlar rolündeki İsmail Hacıoğlu’nun da sinemadaki ilk işi (Hacıoğlu 1985 doğumlu, film 2001 yapımı).
Satanist öğrencinin absürd hikâyesi
Satanist öğrencinin absürd hikâyesi
Yönetmen Irmak’ın diyalog yazımındaki başarısını yönettiği diziler de görsek de, “Bana Şans Dile”’de bundan pek eser yok. Özellikle satanist öğrencinin hikâyesi çok absürd duruyor. Bunun yanı sıra diyalogların kopuk kopuk ve yapay olduğunu da söylemek gerekiyor. Finale doğru Bahadır’ın “Adam yapmış işte! Bilmem kaç milimetre metali dökmüş, kabzalı mabzalı. Adam yapmış kardeşim bunu başkalarını öldürün diye. Resmen öyle haa!. Sabah uyanmış, işine gitmiş, fabrikasında bunu imal etmiş. Neden? Başka bir insan ölsün diye. Ne kadar anlamsız bir dünyada yaşadığımızı görüyor musunuz? Adam bunu yapmak için sabah uyanıp işine gidiyor kardeşim. Var mı böyle bir şey? Var, oluyormuş demek!" konuşması dikkatimi çekti. Çağan Irmak’ın dramatik yapıda kullandığı araçlara baktığımızda flashback, dış ses ve yinelemeli gag göze çarpıyor. Yinelemeli gag deyince de, filmde kullanılan ayakkabı bağı trüğü güzel olmuş.
Filme ilişkin diğer bir not da gösterime girme macerası. Film 2001’de çekildiğinde gösterime girmemiş – muhtemelen yapımcının tasarrufuyla-. Fakat Çağan Irmak yönetmen olarak şöhrete kavuşunca 5 Ekim 2007’de aniden seyirciye ulaştırıldı ve www.boxofficeturkiye.com’ un verilerine göre de gösterimde kaldığı 11 haftalık sürede yaklaşık 335 bin TL’lik hâsılata ulaştı.
Toparlamak gerekirse, Çağan Irmak “Bana Şans Dile” ile sinema kariyerine vasat bir başlangıç yapıyor. Bence bu filme Irmak’ın çıraklık hatası olarak yaklaşmak daha uygun olur. Başlık ise Edebiyat hocası Yurdanur’dan alıntı.
BANA ŞANS DİLE
Yönetmen-senaryo: Çağan Irmak
Yapımcı: İrfan Tözüm
Görüntü Yönetmeni: Cenap Cevahir
Müzik: Aria
Oyuncular: Deniz Uğur (Yurdanur), Rıza Kocaoğlu (Bahadır), Melisa Sözen (Tuba), Volkan Severcan (Kaan), İsmail Hacıoğlu (Çağlar)
Filmin web sitesi: www.banasansdilefilmi.com/
(NOT: Çağan Irmak’ın yeni filmi “Karanlıktakiler” 2 Ekim’de seyirciyle buluşacak. Ben de o tarihe kadar Irmak’ın diğer 4 filmini – “Mustafa Hakkında Her Şey”, “Babam ve Oğlum”, “Ulak” ve “Issız Adam- yapım yılı sırasına göre burada değerlendirmeye çalışacağım)